Baldana de ceba – Terres l’Ebre

La baldana de ceba és cosina-germana de la botifarra d’arròs. Es tracta d’un embotit cuit de sang i ceba molt present en l’oferta de les carnisseries i xarcuteries de les terres de l’Ebre i comarques de Tarragona.

Tradicionalment s’havien elaborat a les cases després de la matança del porc però actualment la producció ha passat a mans dels carnissers i xarcuters locals, sempre mantenint la manera de fer i l’essència tradicional.

La podràs reconèixer fàcilment pel seu aspecte fosc amb tonalitats marrons i vermelloses, comuns a les botifarres de sang. Per la seva producció s’empra la carn de cap de porc, cotnes, cansalada, sang, ceba, sal i pebre. Totes les carns es trinxen i es barregen amb la cansalada i la ceba. Val a dir que hi ha qui li afegeix pinyons o avellanes.

Aquest producte el pots menjar a la brasa o fregit tot I que també el pots trobar a la famosa escudella catalana. Un plat típic que no podràs deixar de provar tot I que millor fer-ho a l’hivern.

Poblats Ibèrics

Si t’interessen les cultures antigues i l’arqueologia, les Terres de l’Ebre conserven nombrosos vestigis de l’època ibèrica.
Els ilercavons -així s’anomenaven els íbers de la vall de l’Ebre- vivien de l’agricultura, la ramaderia i la mineria. Al sud de Catalunya hi van estendre una xarxa de petits nuclis emmurallats al voltant de l’Ebre.

Actualment, els poblats del Castellet de Banyoles, a Tivissa, o la Moleta del Remei d’Alcanar són algunes de les millors mostres de cultura ibèrica a Catalunya. La Moleta del Remei compta, des del 2009, amb la Casa de Tibast, una reproducció d’un hàbitat protohistòric que t’ajudarà a imaginar com era el poblat sencer abans de la seva destrucció. Interessant, oi?

Recorda que els nostres xarcuters i carnissers estan allà on vagis per ofertir-te un producte bo, fresc i local que segur que completarà la teva ruta turística.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *