Botifarra dolça – Comarques gironines
La botifarra dolça és un popular embotit de porc tradicional de l’Empordà, la Selva, la Garrotxa i el Gironès que pot ser presentada crua o seca, com un fuet.
No se’n coneix el seu origen exacte però es creu que prové de la cuina catalana dels segles XIV i XV quan, a les masies de l’Empordà, es feia la matança del porc.
La podràs reconèixer fàcilment per la seva forma cilíndrica habitual. Si la botifarra és crua tindrà un color rosadet i una tonalitat lluent mentre que seca té un color rosat-grisós. Saps com es fa? És ben senzill: primer s’ha de trinxar la carn magra de porc i es barreja amb pell de llimona ratllada, canyella, sucre i sal.
Un cop tots els ingredients estan ben barrejats s’emboteix la mescla dins d’un budell mitjà de porc i ja la tindrem llesta. Si volem que sigui seca, l’hem de deixar curar en un espai sec durant 25 dies.
Cadaqués
Aquest poble, considerat un dels racons més bonics de Catalunya s’estén a l’extrem de llevant de la península de Cap de Creus. Una sèrie d’elements geològics, arquitectònics i ambientals configuren la imatge característica de Cadaqués: la llicorella grisa, les oliveres i les garrigues verdes, les terrasses fetes amb parets seques de gran perfecció que s’enfilen fins a les carenes i, sobretot, les cases blanques.
Proper a espais tan destacables com Portlligat o el monestir de Sant Pere de Rodes, el seu perfil està puntejat per nombroses cales on es pot gaudir de la Costa Brava més tranquil·la.
A la segona meitat del segle XX, Cadaqués s’omplí d’artistes i bohemis. Els més famosos són la parella formada pel pintor surrealista Salvador Dalí i la seva dona, Gala. Però segurament allò que ens pot acostar d’una manera més nítida a l’esperit de Cadaqués és la ploma del gran escriptor empordanès, Josep Pla.
Per completar la teva visita i recuperar forces, deixa’t aconsellar pels nostres xarcuters i carnissers loclas, estan allà on vagis per ofertir-te un producte típic de la zona que segur que completarà la teva experiència turística.