Bringuera i l’Alt Urgell
La Bringuera és un embotit de sabor intens i fort, consumit principalment a l’hivern tot i que hi ha qui el menja tot l’any. Tot i que aquest embotit també el podem trobar a Andorra, la característica de la Bringuera de l’Urgell és la seva producció, ja que s’usa budell sec.
Les reconeixeràs per la seva forma d’esfera allargassada, una mica boteruda i un fil lligat a l’extrem. El seu color exterior és marronós, bastant fosc tot i que el tall és més aviat vermellós i sempre el trobaràs envoltat per una capa de greix blanc. Per fer-lo, es tria la carn del cap, papada, cansalada i freixures i les cotnes i s’escalden per a continuació trinxar-ho i barrejar-ho tot, després se li afegeix sang, ous, sal i pebre i s’emboteix en un budell sec del porc i es lliga per l’extrem per, finalment, coure-la durant 4h.
Segur que si vas a un restaurant de la comarca i demanes una taula d’embotits, la Bringuera serà una de les protagonistes que no et deixarà indiferent. T’ho assegurem!
L'art rupestre de l'Arc del Mediterrani
El conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l’arc mediterrani de l’Espanya oriental és el grup més gran de llocs d’art rupestre que es poden trobar a tot Europa.
Un total de 16 jaciments arqueològics lleidatans han estat reconeguts per la UNESCO com a dipositaris de pintures rupestres de gran valor, tant perquè es tracta d’una de les primeres manifestacions artístiques de l’home dins de la primitiva civilització mediterrània com perquè són l’embrió de posteriors manifestacions plàstiques.
Aquestes pintures que pots trobar a la zona de Ponent son: la Roca dels Moros del Cogul, una de les peces més ben conservades de la pintura rupestre, la Cova de Cogulló, a Vilanova de Meià; la dels Vilasos, a Os de Balaguer, i les de la vall de la Coma i la Balma dels Punts, totes dues a l’Albi.Font: Generalitat de Catalunya, Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (2003), Prpductes de la Terra. Barcelona, Catalunya.