Donja – Alt Urgell i Plana de Lleida

El bull de donja, o donja, té el seu origen a Andorra tot I que s’ha estès per tot el territori pirinenc i lleidatà.

La donja es fa del collar que s’ha fet després d’haver tallat el cap i també de la ventresca del porc. D’aquests es tallen unes tires de pam i mig de llarg, se’ls hi treu la cotna i se’ls afegeix sal i pebre. La pell amb la qual s’emboteix és la que els cansaladers anomenen rissades, i en trien les més amples. Es lliga pels dos caps i es fa coure a la caldera durant uns vint minuts. D’aquest procés en resulta un embotit d’esfera allargassada i boteruda de color extern beige-grisós.

El podràs trobar a la botiga dels elaboradors i als restaurants de la zona. Recorda que és millor menjar-lo cuit o fregit, fred també pots degustar-lo però recomanem passar-lo per la paella i acompanyar-lo amb verdures o amb un bon trinxat.

Jaciments de Nerets i Suterranya

T’agraden els dinosaures? Doncs segueix llegint! Els Jaciments de Nerets I Suterranya representen conjunts més importants amb restes de dinosaures per l’excepcionalitat i rellevància de les restes conservades. S’hi localitzen nius sencers, un fet molt poc comú a Catalunya, i l’estat de conservació de les restes i la seva extensió permeten una aproximació acurada del comportament d’aquests animals.

Al Jaciment de Soterranya podràs trobar restes directes de dinosaures (teròpodes), però sobretot destaca per la presència de restes indirectes de dinosaures amb una important representació de nius d’ous i fragments de closques d’ous, en un considerable bon estat de preservació. A Nerets, podràs veure una gran quantitat de fòssils que permeten reconstruir l’ecosistema i entendre la transició de faunes de dinosaure entre el Maastrichtià inferior i superior.

Recorda que els nostres xarcuters i carnissers estan allà on vagis per ofertir-te un producte bo, fresc i local que segur que completarà la teva ruta turística.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *