Formatge del Montsec – Artesa de Segre

Hi ha molts qui es refereixen a aquest producte com a formatge cendrat I té el seu origen als anys vuitanta. A Catalunya s’elaboren formatges pràcticament a totes les comarques. El Cendrat del Montsec és obra d’uns artesans neorurals que es van establir al poble de La Clua als anys vuitanta i van triar la llet de cabra com a ingredient principal per aquest meravellós formatge.

Com el pots reconèixer? Ben fàcil! El seu format cilíndric, d’aproximadament un kilo i mig de pes amb poc gruix i gran diàmetre. La seva olor és molt intensa i la textura cremosa encara que estigui envoltat per una crosta florida de color groguenc, quan el tastis quedaràs enamorat del seu sabor àcid i salat amb un punt mantegós.

El podràs trobar a diversos establiments de la comarca i també a botigues de la Plana i Barcelona. Et recomanem que el mengis sol o amb pa torrat i l’acompanyis d’una bona copa de vi negre. Ja ens explicaràs que et sembla 🙂

La seu medieval - Catedral de Santa Maria

La catedral de Santa Maria data del segle XII i és un edifici de planta basilical, amb tres naus cobertes amb volta de canó la central i amb voltes d’aresta les laterals, capçades a llevant per un potent transsepte, els braços del qual sobresurten en planta i són rematats per dues torres de secció quadrada als extrems. La capçalera està formada per cinc absis en bateria que s’obren a la nau del transsepte, dels quals el central és l’únic que es projecta a l’exterior.

L’interès arquitectònic de la Catedral és enriquit per conjunt escultòric també d’estil romànic, concentrat particularment als capitells del claustre, a la façana occidental i a les obertures de la catedral.

Construïda sobre l’emplaçament d’una catedral anterior, l’actual catedral de Santa Maria és la principal mostra arquitectònica del segle XII a Catalunya i la principal manifestació del ple romànic català.

Durant l’edat moderna, l’obra la Catedral es va mantenir viva amb nombrosos afegits que ja no seguien els criteris estilístics del romànic i, ja entrat el segle XX, amb la voluntat de retornar a la puresa de la seva arquitectura medieval, Josep Puig i Cadafalch va dur a terme un projecte de reforma que s’aniria executant per fases fins a assolir la catedral el seu aspecte actual.

Esperem que us agradi, a nosaltres ens fascina! Ah! Recorda que els nostres xarcuters i carnissers estan allà on vagis per ofertir-te un producte bo, fresc i local que segur que completarà la teva ruta turística.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *