Girella – Alta Ribagorça i Pallars Jussà

La Girella està feta amb carn de xai i és un dels embotits més emblemàtics del Pallars i, especialment, de l’Alta Ribagorça on és el més representatiu i conegut.

Aquest producte pren la forma del ventre del xai i pot presentar diferents mides i pesos. Es caracteritza per una textura greixosa, pròpia dels embotits fets amb carns i menuts. Per fora és blanquinosa mentre que el tall és d’un color groguenc més fosc.

Es comercialitza en peces senceres i pot pesar fins a 800 g. La pots menjar bullida o bé tallada a rodanxes i fregida, també hi ha gent que la menja arrebossada. Sigui com sigui, si vas per la zona no pots deixar de probar-la.

Les esglésies romàniques i Sant Climent de Taüll

El conjunt romànic de la Vall de Boí està format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro.

Una de les seves característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. Totes segueixen els models provinents del nord d’Itàlia, el romànic llombard, que es caracteritza per la funcionalitat de les seves construccions, l’acurat treball de la pedra, els esvelts campanars de torre.

Una de les més conegudes és Sant Climent de Taüll, ja que es considera, gràcies al Crist en Majestat, la imatge emblemàtica del romànic català encara que actualment l’original es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Per completar la teva visita i recuperar forces, deixa’t aconsellar pels nostres xarcuters i carnissers loclas, estan allà on vagis per ofertir-te un producte típic de la zona que segur que completarà la teva experiència turística.

Font: Generalitat de Catalunya, Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (2003), Productes de la Terra. Barcelona, Catalunya.

Font: http://www.centreromanic.com/es/iglesia/sant-climent-de-ta%C3%BCll

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *