La secallona
La secallona, un embotit irresistible.
Si hi ha alguna cosa en la qual tots estarem d’acord és que l’aroma de la secallona és inconfusible.
Els seus fans o, en aquests temps virtuals followers, ho saben molt bé. Ells i elles s’han anat tornant experts en reconèixer i apreciar, degustació rere degustació, aquest producte tan típic de la nostra terra que no falta gairebé mai a cap casa.
Encara que el terme «secallona» al·ludeix una cosa amb aparença mústiga i seca, el seu sabor compensa amb escreix. Pel que fa a l’elaboració de la secallona, aquesta està feta de carn magra de porc i una petita quantitat de cansalada, que s’afegeix per donar-li textura. Després es condimenta, generalment, amb sal i pebre i s’emboteix en un budell prim. El pas final consisteix a estrènyer-la i aplanar-la manualment, amb els dits, i deixar-la assecar.
Ara bé, perquè una secallona arribi al seu punt òptim de sabor calen, aproximadament, uns deu dies. Llavors, el to que haurà adoptat serà un característic color rosat. La diferència entre una secallona i un fuet és que la secallona no té floritura a la part externa i té un aspecte més allargat que el fuet. En realitat, tots dos són embotits secs, cosins de la botifarra i la llonganissa crues, però cadascun té els seus petits trets diferencials que els fan únics.
Quan tastem la secallona podem assaborir-la i comprovar que té un sabor melós i suau, cosa que la converteix en un aliment molt demandat pels petits de la casa.
Per acabar, no volem acomiadar-nos sense explicar-vos el poder màgic que té la secallona. Potser alguns ja us heu adonat: quan es talla i se serveix, ràpidament, desapareix! És boníssima!!!