La sobrassada

Un embotit d’origen balear

 

El sol, les platges de sorra fina, els camps plens de pins i savines, la moda Adlib, les conegudes avarques, l’article salat… Existeix una altra cosa originària i encara més típica a l’arxipèlag balear que tot això esmentat.

Et donarem unes pistes, a veure si ho endevines. És un producte carni de color taronja molt intens, quasi vermell, que pot ser picant o no, i la seva carn s’obté del porc. Vinga, va! Una altra pista! El seu nom prové del verb soppressare, el qual fa referència a estrènyer o comprimir un farciment de carn. En saps la resposta?

Ens referim a la sobrassada, un embotit curat amb fama internacional i que compta amb uns amants molt fidels, començant pels mateixos habitants de ses Illes. Podem dir que no falta gairebé mai a cap casa, ja que és freqüent el seu ús en diferents receptes com, per exemple, el sofrit pagès a Eivissa.

La sobrassada triomfa amb galetes d’oli i acompanyada d’un gotet de vi! Una altra manera de menjar-la és fregida, amb els seus propis sucs en una paella, servida damunt una llesca de pa i endolcida amb mel o sucre. Quina delícia!

Ja sigui crua, com passada per la planxa, estem davant d’un aliment que ens resol ràpidament qualsevol àpat. És una solució molt saborosa i plaent, quan es disposa de poc temps per ficar-se a la cuina.

Pel que fa a la seva elaboració, aquesta té lloc just després de la matança del porc. Primer es netegen els budells i es trosseja la carn. Posteriorment, aquesta es barreja amb el pebrot, que és l’encarregat de donar el color vermellós, l’aroma i el gust tan característic a la sobrassada. Finalment s’afegeix la quantitat de sal i de pebre necessària i, una vegada dins del budell, es deixa assecar bé.

Només has de recordar que per conservar-la correctament no l’has de guardar mai al frigorífic. Convé tenir-la penjada en un lloc airejat i poc humit, allunyat de la llum del sol.

Si ets amant de la sobrassada, sabràs que la pots trobar a moltes botigues i en diferentes presentacions: en una sola peça de carn, en paté, o bé en rodanxes servida en una safata. Pregunta al teu carnisser-xarcuter quina sobrassada et pot oferir i comença a gaudir de l’embotit més emblemàtic de la xarcuteria illenca.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *