botifarra d'ou

Botifarra d’ou

La unió entre la tradició i el menjar

 

La botifarra d’ou és un dels embotits catalans més típics d’una llarga tradició que, a dia d’avui, encara es manté. Se sol menjar la setmana del Carnestoltes i, sobretot, Dijous Gras. Per això esdevé un embotit que es menja només en festius.

Originàriament, la botifarra d’ou es menjava abans de la Quaresma, un període d’abstinència de quaranta dies durant els quals no es podia fer cap àpat que contingués carn i ous.

L’elaboració d’aquest tipus de botifarra conté retalls de cap de porc i d’espatlla, retalls de cansalada, papada sense pell, ous i sal. Segons l’indret i el carnisser artesà, les receptes poden variar significativament. Cal remarcar que podem trobar una àmplia varietat d’aquest tipus d’embotit: amb ou i bolets, amb ou i sobrassada, amb ou i all i julivert, amb escalivada, etc.

Com a característica diferencial, és el color groguenc, propi de l’ou, que fa que es distingeixi dels altres tipus de botifarra, que tenim durant la resta de l’any.

 

botifarra d'ou

 

Una altra característica d’aquesta botifarra és el gust melós, fi i pronunciat i la textura amb trossos d’ou. La forma que té recorda una ferradura lligada pels extrems i sovint sol mesurar entre 32 i 45 mil·límetres.

Ara, per Carnestoltes és època de menjar-ne i la podem degustar de moltes maneres: crua, a la planxa, fregida, al forn… També la podem menjar acompanyada amb una llesca de pa amb tomàquet. I, si volem, també podem afegir-la en una amanida, en una escalivada, en un entrepà o, com és costum per Carnestoltes, en una truita.

És un gust celebrar les nostres tradicions i molt més quan parem taula amb un embotit tan típic i deliciós com la botifarra d’ou!

Si encara no has comprat cap botifarra d’ou, què esperes? Ho pots fer a les xarcuteries i carnisseries on vegis el nostre segell. Pregunta al teu carnisser de confiança quines varietats et pot oferir i gaudeix del sabor d’aquesta tradició gastronòmica tan típica del nostre país.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *